Korsbandsskada

Skador på korsbanden är en av de vanligaste orsakerna till hälta på bakbenen hos hund. Det finns ett främre och ett bakre korsband och hos hundar är det vanligast med skador på det främre korsbandet.  Korsbanden fäster på ett sådant sätt att de bildar ett kryss - därav namnet korsband.

Det vanligaste är att en korsbandsskada hos hund sker till följd av en ledsjukdom (t ex osteokondros) som ger en kronisk inflammation i leden och detta försvagar korsbanden. Men det förekommer även att korsbandsskador är rent traumatiska, det vill säga att ett friskt korsband skadas vid en hög belastning. Vid korsbandskador är det även vanligt med skador på meniskerna. Även katter kan få korsbandsskada men det sker inte lika ofta och hos katterna är det vanligast med traumatisk orsak.

Behandlingen beror på hundens ålder, storlek och skadornas omfattning. Om hunden är av en liten ras kan det i vissa fall räcka med konservativ behandling (dvs utan operation). Då får hunden hållas i vila med begränsad fysisk aktivitet i ca 4-6 veckor och behandlas med smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. I de allra flesta fall är dock kirurgisk behandling nödvändig och kombineras då med aktiv rehabiliteringsträning. Operationen bör ske så snart som möjligt efter att skadan uppkommit.

Prognosen är god för att få återställd funktion i leden, förutsatt att hunden eller katten får rätt behandling i tidigt skede. Om knäleden har onormal rörlighet under längre tid ökar risken för kroniska skador, tex artrosutveckling i leden. Om korsbandsskadan uppkommit till följd av kronisk inflammation i leden och nedbrytning av korsbandet, finns risk att även andra korsbandet är försvagat. Om korsbandsskadan uppkommit till följd av en långsam nedbrytning av korsbandet finns risk att även andra korsbandet är försvagat. Hundar med dåliga leder och tidigare skador bör hållas i lagom hull och god kondition för att i möjligaste mån undvika uppkomsten av smärta och stelhet. Regelbunden motion är även en bra förebyggande åtgärd mot korsbandsskada. 

Tillbaka till ortopedi